Salı, Mart 19, 2024
More

    2019 Çivril Elma Festivali

    -

    Bu yıl 23. sü düzenlenen Uluslararası Elma, Tarım ve Kültür Festivali, yurt içinden ve yurt dışından gelen birçok misafire ev sahipliği yaptı.

    Festival Açılışı ve 1. Gün

    Festival belediye binası önünden festival alanına kortej yürüyüşüile başladı. Devamında Festival Çelenginin Sunumu, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması açılış konuşmaları ve açılış kurdelasının kesimiyle devam etti.

    Festivalin birinci günü akşamında halkımız TRT sanatçılarının (İsmail Özkan ve Ekibi “Alaturka Akşamlar”) konseriyle keyifli anlar yaşadı.

    Çivril Elma Festivali 2. Gün

    Festivalimizin ikinci günü ilçe ziraat odası konferans salonunda düzenlenen Çivril Tarım Çalıştayı ile başladı.

    30 Ağustos Zafer Bayramı

    30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla fener alayı yürüyüşü gerçekleşti. Ardından Ahmet Algün ve Bilal Sonses halk konserleri düzenlendi.

    Çivril Elma Festivali 3. Gün

    Uluslararası Elma Tarım ve Kültür Festivali kapsamında Işıklı Mahallesi Akgöz Mesirelik Alanı‘nda Miryokefalon Savaşı konulu panel düzenlendi. Panele  Prof. Dr. Yusuf Kılıç konuşmacı olarak katıldı. Savaşın Çivril sınırları içerisinde olduğunu belirten Kılıç,” Çivril Neolotik döneme kadar giden tarihiyle eski bir kültür coğrafyasıdır. Selçuklu-Bizans sınırında bir uç bölgesi olması nedeniyle Türklerin Anadolu’daki varlığı açısından önemli bir rol oynamıştır.

    Son yıllarda yapılan çalışmalar, Miryokefalon Savaşı’nın Çivril coğrafyasında cereyan etmiş olduğuna işaret etmektedir. Geçmiş yıllarda bu tür panellerin kapalı salonlarda yapıldığını belirten Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, “Farklılık olsun istedik, açık havada Miryokefalon Savaşı’nın olduğu yerlere yakın bir yerde olalım istedik.

    Umarım gelecek yıllarda bu etkinliği, savaşın yapıldığı alanın içerisinde yaparız. Öğrenim hayatımda Miryokefalon Savaşı’nın Çivril’de olduğunu kitaplardan okuyorduk. Yıllardır bu savaş Çivril’de… Artık kültürel gerekçelerle olsun, turizm gerekçeleriyle olsun… hangi gerekçeyle olursa olsun bu savaşın Çivril dışına çıkarılma çabalarını anlamak mümkün değildir. Bize düşen nedir Miryokefalon Savaşıyla ilgili görselliği, anıtımızı, savaş alanındaki düzenlememizi en kısa sürede yapacağız. Tüm tarihsel dokular, doğal güzellikler bizde mevcut. Yaklaşık 7.000 yıllık medeniyetlerin yaşadığı bu topraklarda tarih var, doğal güzellikler var, Bizlere düşen bu değerleri anlatabilmektir. Katılımlarından dolayı hocama teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Programın sonunda Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural plaket takdim etti.

    Atlı Cirit Oyunları Gösterisi

    Festivalimizde ata sporumuz cirit oyunları unutulmadı. İğdir Mahallemizde bulunan cirit sahasında gösteriler yapıldı.

    Festival 3. gün akşamında Cumhuriyet Meydanı’nda Efe ve Ahmet Şafak konserleriyle halkımız eğlenceli vakitler geçirdi.

    Çivril Elma Festivali 4. Gün ve Kapanış

    Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan festivalin son gününde En yavaş bisiklet sürme yarışması, en kısa sürede ayçekirdeği yeme yarışması, en iyi elma ve şeftali yetiştiriciliği yarışması, en iyi elmalı pasta yarışması ve elma güzeli yarışmaları düzenlendi. Festivalin kapanış konserini Türk Pop Müziğinin önde gelen sanatçılarından Burcu Güneş yaptı.

    Geçmişten günümüze sevilen şarkılarını seslendiren Burcu Güneş Çivrilli’lere harika bir gece yaşattı. Festivalin finalinde konuşma yapan Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, Festivalimizi çok verimli topraklar üzerinde yapıyoruz. Egenin diğer topraklarına can veren Büyük Menderes Nehrinin kaynağını oluşturan bereketli bol sularımız var. Işıklı Akgöz pınarlarımız, Gümüşsu Akçay deremiz, Küfi Çayımız ve Işıklı Gölümüz var. İsmini sayamadığımız çok sayıda güzelliklerimiz var.

    Bu topraklarda M.Ö. 4.000 yılından beri yaşam devam ediyor. Bu yaşamlar, Beyce Sultan Höyüğünde 40 katmanlı yerleşimin oluştuğunu bizlere söylüyor. En son olarak 1176 yılında Anadolu’nun tapusunu Miryokefalon zaferiyle bu topraklarda almışız. Festivalimizin ikinci gününde 30 Ağustos İlçemizin kurtuluş yıldönümünü ve Zafer Bayramını kutladık. Bu yıl 23. sünü düzenlediğimiz festivalimizin 4. günü gündüz bölümünde çok eğlenceli yarışmalarla keyifli saatler yaşadık.

    Şimdi de değerli sanatçımız Burcu Güneş Çivrilli’lerimize müzik ziyafeti sunuyor. İnşaallah 123 olur, 223 olur ve bu festivaller ilelebet devam eder. Festival boyunca bizi yalnız bırakmayan hemşerilerime çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. Festivale AK Parti Denizli Miletvekili Şahin Tin, AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, belediye meclis üyeleri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Yarışmalar ve Ödül Töreni

    Festivalin son gününde Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen birbirinden eğlenceli yarışmalar vatandaşların ilgi odağı oldu. Festival bünyesinde En yavaş bisiklet yarışı, elma güzeli, elmalı pasta, çekirdek yeme yarışmaları düzenlendi. Bunun yanında en iyi elma, şeftali ve ayçekirdeği üreticileri seçildi. Birbirinden eğlenceli yarışmaların düzenlendiği festivalde dereceye giren yarışmacılara ve üreticilere Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural tarafından ödülleri ve başarı belgeleri takdim edildi.

    Kaynak: Çivril Belediyesi
    Kaynak: Çivril Belediyesi Facebook Hesabı